Popular Posts

3/20/2010

LAWAK DAN PLAWOK

basmalah


B
aru-baru ini,pelajar mesir skali lagi digemparkan dengan kematian seorang pelajar perubatan yang terjatuh dari tingkat 4...maka tersebarlah dengan cepatnya berita tentang kematian ini.tapi hari ini alfaqir ingin berkongsi satu cerita yang mana melibatkan kelab UMNO luar Negara.berita ini alfaqir ambil dari blog muraikini yang bertajuk "Berita Pelik : Kelab UMNO Mesir vs PMRAM vs Saksi Kejadian"...mungkin ramai yang sudah mengetahui akan cerita ini,tapi alfaqir sekadar membuat ini sebagai simpanan alfaqir...bagi yang belum tahu,jadikan ini sebagai pengajaran dan bukti akan sifat UMNO yang saudara2 boleh lihat nanti.

klik pada gambar untuk besarkanSahabat2 perlu bandingkan berita dalam kedua-dua web di mesir ini.yang PERTAMA ialah sumber dari Kelab UMNO Luar Negara dan yang KEDUA ialah dari web pmram.org.PMRAM ialah satu badan kebajikan pelajar di bumi Mesir yang berdaftar di bawah jabatan kemasyarakatan Mesir.

sila perhatikan dan teliti berita ini:

PERTAMA(kelab UMNO luar negara) :

PELAJAR MALAYSIA MAUT JATUH BANGUNAN DI KAHERAH

Kaherah 12 Mac - Gelak tawa berakhir dengan tangisan apabila seorang pelajar Malaysia, Wan Farhan Bin Wan Han maut akibat terjatuh dari tingkat 4 sebuah bangunan di Kaherah. Peristiwa dipercayai berlaku apabila pelajar tersebut dikatakan bergurau bersama temannya dan menaiki sebuah kerusi sebelum terjatuh terus ke tanah.

Pelajar perubatan tahun 1 tersebut telah mengikuti pengajian di Universiti Tanta, Kaherah. Arwah Wan Farhan dikebumikan di kaherah atas persetujuan keluarganya, mandi jenazah, sembahyang serta pengebumian telah dilakukan oleh pihak MSD dengan bantuan pelajar ahli-ahli Kelab UMNO Kaherah di sana.

Sama-sama kita memberi sedekah al-Fatihah kepada Allahyarham Wan Farhan, semoga rohnya ditempatkan bersama-sama golongan orang-orang beriman.

KEDUA(pmram.org) :

Pelajar Perubatan Cawangan Tanta Meniggal Dunia Di Iskandariah

ISKANDARIAH, 11 Mac - Seorang pelajar Malaysia yang menuntut di jurusan Perubatan di Universiti Tanta, telah meninggal dunia kelmarin akibat terjatuh dari balkoni tingkat 4 di sebuah bangunan di Iskandariah. Allahyarham dikenali sebagai Mohd Sarhan bin Ahmad Khan merupakan penuntut tahun satu Fakulti Perubatan Universiti Tanta.

Kejadian tersebut berlaku kira-kira jam 10 malam waktu tempatan (4 pagi waktu Malaysia) dan pihak polis mengelaskan kejadian tersebut sebagai kemalangan tanpa sebab. Ini berikutan hasil siasatan yang dilakukan, tiada saksi khusus yang menyaksikan kejadian tersebut berlaku.

Jenazah Allahyarham Mohd Sarhan telah selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Keledang yang merupakan tanah perkuburan baru bagi warganegara Malaysia. Presiden PMRAM, Saudara Abdul Mu'izz bin Muhammad, bersama-sama dengan Presiden PERUBATAN, Saudara Muhammad Husaini bin Salleh, telah menyempurnakan jasad allahyarham di salah sebuah hospital di Iskandariah.

Jenazah allahyarham telah disembahyangkan di Dataran Kompleks Hayyu 'Asyir, Kaherah dan telah di bawa ke tanah perkubuiran selepas itu. Pihak PMRAM merakamkan sekalung ucapan takziah kepada keluarga allahyarham atas pemergiannya dan semoga rohnya dicucuri rahmat Allah SWT dan berada di dalam golongan orang-orang yang soleh.

ULASAN MURAIKINI :

Hakikatnya berita ini telah pun diketahui umum. Saya tidak pasti, samada berita yang disiarkan di dalam web Kelab UMNO itu adalah kes yang berlainan, ATAU berita tersebut salah. Sekiranya berita ini salah, maka suka untuk saya betulkan beberapa kesalahan tersebut.

1. Nama mangsa

Nama sebenar mangsa bukanlah Wan Farhan Bin Wan Han. Tetapi nama sebenar beliau ialah Mohd Sarhan bin Ahmad Khan.

2. Bagaimana boleh terjatuh?

Di dalam web Kelab UMNO mengatakan bahawa dia terjatuh disebabkan bergurau dengan teman, dan terjatuh disebabkan duduk di atas kerusi. Tetapi apa yang terjadi sebenarnya, tiada saksi yang mengetahui bagaimana dia boleh terjatuh.

3. Universiti Tanta, Kaherah?

Tidak pernah saya temui Universiti Tanta yang terletak di Kaherah. Bahkan kes ini dikatakan berlaku di Kaherah. Buat malu.

4. Ahli Kelab UMNO membantu?

Entah. Tidak pula kelihatan ahli UMNO ketika pengebumian tersebut. Ketika solat jenazah juga tidak kelihatan. Entah.. Mungkin saya yang tidak ternampak. Anda boleh klik di sini

5. Tempat kejadian

Memang benar, mangsa jatuh dari tingkat 4. Tetapi ia berlaku di Iskandariah. Bukan di Kaherah sepertimana yang diberitakan di dalam Web Kelab UMNO.

Muhammad Mujahid bin Ir Haji Mohammad Fadzil
Fakulti Usuluddin, Jabatan Akidah dan Falsafah
Universiti al Azhar


p/s : sama-sama sedekakan Al-Fatihah untuk Allahyarham. ~ Al-Fatihah ~

*******************************
sekali lihat,memang perkara ini agak lawak...tapi bila kita amati,disana kita boleh lihat akan betapa rakusnya pihak yang terbabit dalam mencari populariti dan meraih sokongan...sehingga terdapatnya beberapa fakta yang diubahsuai...jika mereka yang berada di bumi mesir ini sanggup untuk mengubahsuai fakta,apatah lagi mereka yang berada di Malaysia? sahabat2 fikirlah sendiri dan renungkanlah perkara2 dan bukti2 yang sudah ada di depan mata.masihkah mereka ini dipercayai untuk memimpin sebuah negara???

*plawok dalam bahasa tganu ialah dusta/bohong/tipu dan seangkatan dengannya.

*boleh rujuk blog ini :
  1. Muraikini(http://muraikini.blogspot.com)
  2. Amin Menulis(http://allgreenislamic.blogspot.com)

post signature


No comments:

Post a Comment


1. Berilah Teguran/Komentar Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini < b >, < i >, < a >

Followers

[:: sembang-sembang ukhuwwah ::]


ShoutMix chat widget