Popular Posts

9/29/2009

Serangan Jantung dan Minum Air Suam

F
akta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung ... Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan .

Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung ... Masyarakat Cina dan Jepun minum teh panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan .

Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.

Petanda Lazim Serangan Jantung


Amaran berkenaan serangan jantung – Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri . Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung. Muntah-muntah dan berpeluh berlebihan juga antara tanda-tanda lazim. 60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika sedang tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri. Berhati-hati dan berjaga-jagalah sentiasa. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda terselamat.

post signature5 comments:

 1. Info bagus,
  tambahan info:

  Kajian terhadap orang disebelah eropah yang mengamalkan penggunaan dan pengambilan minyak zaitun dalam pemakanan mengurangkan risiko sakit jantung.

  zaitun adalah antara yang terpilih tercatat kekal dalam kitab Alquran.

  ReplyDelete
 2. mcm dh baca la artikel ni...hehehe

  ReplyDelete
 3. salam alayk ustaz...
  sekadar perkongsian dr ana yang x seberapa....
  tertarik kepada fakta pertama, masyarakat cina dan jepun yang meminum TEH panas ketika bersarapan. Mungkin sedikit info kesihatan yang boleh kita titikkan di sini, pengambilan teh yang mengandungi tannic acid selepas makan adalah amat tidak digalakkan sama sekali. ini adalah kerana tannic acid yang terkandung didalamnya akan menyekat atau melembabkan penyerapan iron(zat besi?)dan ini boleh menyebabkan sebarang penyakit yang berkaitan dengan darah seperti anemia n etc.

  p/s: jagan tiru style orang arab, syai memanjang, hehe! =)

  ReplyDelete
 4. --kak hamiza
  hek3...jgn mare aaa....huhu

  ReplyDelete
 5. --> wallayahemmak
  salam..syukran atas infonya dan terima kasih kerana sudi ziarah di sini..:D

  ReplyDelete


1. Berilah Teguran/Komentar Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini < b >, < i >, < a >

Followers

[:: sembang-sembang ukhuwwah ::]


ShoutMix chat widget