Popular Posts

5/22/2009

Mertua VS menantu

Bismillah walhamdulillah...

lame sudah membiarkan blog ini bersawan...kali ini kembara ingin berkongsi satu cerita yang menarik buat sahabat2 yang tengah pening2 mentelaah matapelajaran bagi peperiksaan yang bakal dihadapi...marilah sama2 kita hilangkan kepeningan dan keboringan kita dengan melayan satu cerita yang agak sempoi ni...tapi ade jugak pengajaran dan tauladan yang boleh kita ambil dari peristiwa ini...

baiklah..sape yang nak hilangkan boring,boleh teruskan bacaan anda...sengihnampakgigi


terima kasih sudi menyambung pembacaan anda....

Baiklah,kita mulakan ceritanya..

kembara teringat satu kisah yang mana melibatkan seorang mertua dan seorang menantu yang tidak sekepala.mertua saling mencari silap menantunya dan begitulah sebaliknya..



Ceritanya begini,seorang pemuda yang bernama kamal(bkn nama sebenar) baru sahaja berkahwin dan belum mempunyai rumahnya sendiri.oleh itu,dia terpaksa menumpang di rumah mertuanya.malangnya si kamal ini orangnya kuat makan,mertuanya selalu merungut berasnya cepat habis.beras yang 20kg,tak sampai seminggu dah habis...ish3..kamal2...penat


Semenjak kamal berada di rumahnya,segala barangan dapur sangat cepat surut..kamal betul2 menghabiskan beras...huhugelakguling.tetapi si kamal ni mempunyai kebaikan juga..si kamal ni bolehla dikatakan alim sedikit daripada mertuanya,kamal tidak pernah tinggalkan sembahyang,dan ini berlainan daripada bapa mertuanya yang tidak pernah sembahyang..masyaAllah...takbole..waktu Maghrib,seronok depan tv sampailah waktu Isyak,pastu sambung tgok berita lak,pastu,makan,pastu tidur..esoknya bangun pukul 8 pg dan terus menuju ke kedai kopi...bersembang,sehinggalah tengahhari.balik makan,kemudian tidur...petangnya pulak pergi ke kedai kopi lagi....bermain dam,berborak2..alahai...begitulah perangai bapa mertua kamal ni pada setiap hari...


Oleh kerana masing2 mempunyai kelemahan ni lah yang menyebabkan masing2 tidak berani untuk menegur satu sama lain,si menantu tidak berani menegur bapa mertua,mertua tidak berani menegur menantu...tetapi bapa mertua kamal ini selalu mencari helah dan idea untuk mengenakan si kamal ni...pada satu hari.....

Bapa mertua kamal mengajak kamal berlawan dam haji dengannya:

mertua : kamal, bapak boringlah...jom lawan dam haji ngan bapak,nak?
kamal : boleh juga pak,lagipun saya tengah boring jugak nih..

kamal menyahut cabaran bapa mertuanya tanpa mengesyaki apa2. Sejurus sahaja bermain,bapa mertuanya sengaja membiarkan si kamal ini makan buah damnya...dia hulur,kamal terus makan....hulur lagi...kamal makan lagi...dan hulur lagi...kamal tidak membazir dan terus makan...dan lagi...dan lagi..

mertua : eh ko ni kamal,kuat makan betul laa...agak- agaklaa...(sambil
tersenyum sinis)
kamal : dalam hati(alamak,bapak mertua aku perli aku daa...gigil..mentang2lah
aku ni kuat makan...)

kamal senyap berfikir....tapi tak ape...kamal terus diam tanpa bersuara....mereka tamat permainan pertama...

mereka terus bermain set kedua...bapa mertuanya hulur...kamal tidak makan..tak macam set pertama,kamal dah bijak sedikit..hulur lagi..kamal tidak makan....hulur lagi..kamal tetap tidak makan...kena makan dek bapak mertuanya...jika dia tidak makan,mestilah kena tangkap dek bapak mertuanya...(sapa tak tahu main dam aji..tak fahamla cerita ni..huhujelir)
....kemudian bapak mertuanya dapat melangkah hingga ke haji...Apa lagi..peluang bagi kamal kenakan bapa mertuanya...."ehh....???Orang yang tak pernah sembahyang pun boleh pergi haji kerrr....??? merah padam muka bapak mertuanya...dia nak perli menantunya si kamal,last2 dia yang terkena...haha..padan dengan mukagelakguling

Pengajarannya??? :
1) tegurlah dengan berhikmah hingga tidak membawa kepada pergaduhan
2) ubah dan perbaiki diri sebelum mengubah orang lain
3) sama2 sedar akan kelemahan diri
4) carilah sendirik pengajarannye ye..huhu..nk sambung study lak..k...


wassalam...rindu
jangan tensen2 lagi yer...hihi..

post signature

7 comments:

  1. Salam.....

    Pernah dengar kisah ni, melucukan tetapi penuh dengan sindiran...

    Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen di blog saya, tentang amaran tsunami tu Tie ambil dari blog Melayu Angkat di http://melayuangkat.blogspot.com/2009/04/amaran-tsunami.html

    ReplyDelete
  2. salam wbt,.
    cam penah dengar je kisah ni,tapi kat mane ye???
    hehe~

    ReplyDelete
  3. -->kayteeze
    salam...hehe..cerita ni pon saya pernah dengar..so,nak kongsi buat sape2 yang tak pernah dengar lagi..mudah2 dapat memberi pengajaran ape yang patut..

    terima kasih atas infonya..mudah2an kita semua selamat dalam lindungan Allah.sama2lah berdoa



    --> amatxkesah

    huhu..penah dengar yer?kwang3..:s

    ReplyDelete
  4. salam alayk..

    btol2, nk tegor kene hikmah, kdg2 direct itu pn hikmah, berkias itu pn hikmah, yg pnting niat ikhlas n kene care hehe :)

    ReplyDelete
  5. Salam! hehehe... MaMa dah penah baca story nih!! Mmg BISA BERBISA!!

    ReplyDelete
  6. --> Jackster
    waalaikassalam
    yup..betul tu..sama2 muhasabah diri kita:f


    --> MaMaQayPo
    salam...yeke mama..xpe2..yang penting isi tersurat tu...itu yang perlu didalami:o

    ReplyDelete
  7. bagusla tegur secara halus, takde la orang yang ditegur tu marah, xpecially kalau nak tegur pak mertua...

    ReplyDelete


1. Berilah Teguran/Komentar Walau Sepatah Kata..
2. Komenlah Dengan Nama dan Blog Sendiri
3. Boleh Guna Kod² Seperti Ini < b >, < i >, < a >

Followers

[:: sembang-sembang ukhuwwah ::]


ShoutMix chat widget